De goedkoopste horecacursussen van Nederland!

Wanneer is HACCP verplicht? 

Sinds 1995 zijn horecabedrijven, (sport)verenigingen, buurthuizen, zorginstellingen en alle andere organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). 
 

Voedselveiligheid

Een voedselveiligheidsplan of HACCP-plan is bedoeld om de voedselveiligheid voor een gast, klant of cliënt te kunnen waarborgen. Het plan beschrijft de processen die belangrijk zijn bij de ontvangst, bereiding, productie, verpakking, opslag en transport van voedingsmiddelen. In het plan staan ook de 'kritische controlepunten'. Dit zijn punten in het productieproces die vragen om extra maatregelen op de voedselveiligheid te garanderen, denk hierbij aan bijvoorbeeld persoonlijke hygiëne, temperatuurbeheersing en kruisbesmetting. Bedrijven die voedingsmiddelen verkopen en volgens de HACCP-regels werken, zijn in staat veilig voedsel te produceren. 
 

HACCP-plan opzetten

Om een goed HACCP-plan om te zetten, kan er gebruik worden gemaakt van goedgekeurde Hygiënecodes. In totaal zijn er 36 goedgekeurde Hygiënecodes in Nederland. De meest gebruikte Hygiënecode is de 'Hygiënecode voor de Horeca'. In deze code zijn de gevaren van de processen in de (Horeca)branche geïnventariseerd en wordt er beschreven hoe bedrijven dienen te werken om de gevaren te kunnen beheersen. Een bedrijf dat werkt volgens de Hygiënecode voldoet daarmee aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid, zowel voor de basisvoorwaarden als voor de voorwaarden op het gebied van HACCP.  
 

Training of instructie op het gebied van HACCP

Het is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, behandelt, verwerkt en/of verkoopt om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid. Met de Training Hygiënecode HACCP van Sociale-Hygiëne.nl voldoet u aan deze wettelijke verplichting. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van 'de Hygiënecode voor de Horeca'. Er wordt uitgebreid aandacht besteedt aan de basisvoorwaarden, productieprocessen en kritische controlepunten. Ook weten de deelnemers na de training waar de inspecteurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) op letten bij contole. Tot slot wordt te training afgesloten met een HACCP toets. Wanneer de deelnemer slaagt voor de toets, ontvangt hij/zij direct het HACCP Certificaat. Hiermee kan ook bewezen worden dat u of uw medewerker een training gevolgd heeft en daarmee aan de wettelijke verplichting voldoet.
 

Training Hygiënecode HACCP

Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.